Voorkomen is beter dan genezen, de lean methodiek in sport en het bedrijfsleven

We applaudisseren wanneer iemand een mooie redding maakt wat een doelpunt voorkomt. Of een verdediger met goede ingezette sliding een gevaarlijke assist naar de spits voor open doel voorkomt. Wat we alleen vaak vergeten is dat die acties in sommige gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Dat is in de basis waar de lean methodiek zich in verdiept, voorkomen is beter dan genezen. Alleen wordt dit helaas minder aangemoedigd omdat het minder zichtbaar is.

Een Cruijffiaans voorbeeld

Johan Cruijff had hier eens een mooi voorbeeld van door een sublieme opmerking te plaatsen. Hij werd in een interview na de wedstrijd gevraagd om zijn visie te geven op een geweldige verdedigende actie van een van zijn medespelers, waarop hij antwoordde: “Als hij zijn taak gewoon goed had uitgevoerd, had hij die actie überhaupt niet hoeven te maken!”.

In dat geval was hij minder aangemoedigd door het publiek maar had hij efficiënter gevoetbald. Deze energie had hij kunnen besparen om die later in belangrijkere situaties in te zetten.

Management in de praktijk

Op de werkvloer geld een veelvoorkomend probleem vandaag de dag waardoor we regelmatig tegen dezelfde fouten aanlopen. De structuur van het bedrijf is dusdanig gelaagd dat management niet meer in de gaten heeft wat er gebeurd op de werkvloer en dus niet gedegen processen kunnen verbeteren omdat ze te weinig kennis hebben van echte motor, de uitvoerende factor van het bedrijf.

Gert-Jan Verbeek, destijds trainer van FC Twente, verwoordde dat mooi in een interview na een wedstrijd tegen PSV waar hij werd gevraagd om toe te lichten dat hij nog maar beperkte invloed had op de spelersgroep: “Je moet het eerst zelf begrijpen voordat anderen jou gaan begrijpen”.

De trainingen bij LeanSixSigma Groep leren je bedrijfsprocessen te verbeteren en efficiënter te maken zodat je fouten kunt gaan voorkomen in plaats van genezen. De Green Belt is bedoeld voor projectleiders, managers & adviseurs die aan de slag willen met Lean Six Sigma!

 

Lean Six Sigma Groep Logo in kleur